Digitaalisten palveluiden saavutettavuudessa on paljon parannettavaa – Eficode ja Siteimprove aloittivat kumppanuuden tarjotakseen kattavaa palvelua saavutettavuuden takaamiseksi

Siteimprove ja Eficode tutkivat yli 1200 suomalaista verkkosivustoa Siteimprove-Accessibility -ohjelmistolla. Selvitys osoittaa, että saavutettavuuden taso on noussut Suomessa viimeisen vuoden sisällä. Edistystä on tapahtunut erityisesti julkisella sektorilla, vaikka sielläkin on kosolti vielä parannettavaa. Yksityinen sektori sen sijaan laahaa siellä, missä julkinen sektori oli vuosi sitten. 

Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta velvoittaa, että 23.9.2020 lähtien kaikki julkishallinnon verkkosivustot ovat saavutettavia. Seuraava vesi- ja energiahuollon, liikenteen, posti-, vakuutus- ja pankkialan toimijoita koskeva siirtymäaika umpeutuu 1.1.2021. Laki toteuttaa Suomessa EU:n saavutettavuusdirektiivin, jonka tavoitteena on parantaa jokaisen mahdollisuuksia käyttää digitaalisia palveluita yhdenvertaisesti. 

“Kiinnostus saavutettavuuteen on kasvanut yksityisellä puolella myös niillä sektoreilla, joita itse laki ei vielä velvoita. Siellä saavutettavuuden arvo merkitsee kaikkien asiakkaiden käyttökokemuksen parantamista ja yritysvastuun toteuttamista”, toteaa Siteimproven myyntijohtaja, Ida Ojanen

Lainsäädäntö on lisännyt kiinnostusta saavutettavuuden kehittämiseen

Kiinnostusta palveluiden kehittämiseen saavutettaviksi selvästi on, mutta parannettavaa riittää. Tämä näkyy Eficoden mukaan Siteimproven selvityksen ohella myös Eficoden asiantuntijoiden tekemissä auditoinneissa. Organisaatiot ovat teettäneet tämän vuoden aikana paljon yksityiskohtaisia auditointeja palveluistaan ja lähteneet myös korjaamaan löytyneitä saavutettavuuspuutteita. 

Digitaalisten palveluiden saavutettavuus ei ole kertasuoritus. Palveluita kehitetään jatkuvasti ja verkkosivuille tuotetaan uutta sisältöä. Verkkopalveluiden sisällöt elävät jatkuvasti, ja siksi myös saavutettavuutta täytyy ylläpitää ja monitoroida jatkuvasti. Ei riitä, että verkkopalvelu oli saavutettava silloin, kun se julkaistiin. Myös verkkopalveluiden ja sovellusten kompleksisuus kasvaa jatkuvasti, joten organisaatioilla riittää haastetta täyttää saavutettavuusvaatimukset”, korostaa Eficoden tutkimusjohtaja Raino Vastamäki.

Saavutettavuuspalveluiden kysynnän kasvu on saanut Eficoden ja Siteimproven aloittamaan kumppanuuden ja tarjoamaan konsultointipalveluita, koulutusta, saavutettavuusauditointeja ja automaattista saavutettavuuden monitorointia yhdessä. Ne pyrkivät yhteisellä palvelutarjoomallaan vastaamaan monipuoliseen kysyntään ja mahdollistamaan ja ylläpitämään saavutettavia digipalveluita.  

“Suomessa laki velvoittaa saavutettavuuden lisäksi, että palveluiden tulee olla myös helppokäyttöisiä. Eficodella on Suomen suurin digitaalisten palveluiden käytettävyyteen ja saavutettavuuteen erikoistunut tiimi, joten voimme tarjota organisaatioille monipuolista tukea palveluiden kehittämisessä lainsäädännön edellyttämälle tasolle. Eficoden ja Siteimproven palvelut täydentävät hyvin toisiaan”, Vastamäki täydentää.

Lisätietoja

Lauri Palokangas, markkinointijohtaja, Eficode. lauri.palokangas@eficode.com. 0504864918.

Anna Kunnari, markkinointijohtaja, Pohjoismaat, Siteimprove. aku@siteimprove.com. +4531339604.

Lisätietoja Eficodesta:

Eficode on Euroopan johtava DevOps-yhtiö, joka rakentaa kestävän ohjelmistokehityksen tulevaisuutta seitsemässä maassa. Hallinnoitu palvelumme, Eficode ROOT DevOps-alusta, tarjoaa keskitetyn käyttäjähallinnan sekä reaaliaikaisen näkyvyyden projektin tilaan, laatuun ja suorituskykyyn. Eficodella on Suomen vahvin saavutettavuuteen ja käytettävyyteen erikoistunut tiimi, joka koostuu IAAP:n ja UXQB:n sertifioimista saavutettavuus- ja käyttökokemusasiantuntijoista. Toteutamme saavutettavia digitaalisia palveluita sekä auditoimme tai testaamme satoja digitaalisia palveluja joka vuosi.

Lisätietoja Siteimprovesta:

Siteimprove on SAAS-ratkaisu, joka auttaa organisaatioita parantamaan verkkopalveluita ja edistämään digitaalista kasvua. Siteimprovella on 550 työntekijää ja 13 toimistossa, jotka auttavat yli 7200 asiakasta maailmanlaajuisesti. Siteimprove-Accessibility on johtava saavutettavuuden automaatioon erikoistunut työkalu ja olemme osa World Wide Web Consortium -verkostoa (W3C), joka kehittää kansainvälisiä verkkostandardeja. Olemme myös yksi vain 12 eksklusiivista Adobe Premier -kumppanista. Lisätietoja on osoitteessa https://www.siteimprove.fi