Eficoden tiimi suunnitteli Kohdataan-hackathonissa tekoälyllä toimivan virtuaalisen Markotin, joka valloitti tuomariston sydämet.

Eficoden tiimi suunnitteli Kohdataan-hackathonissa tekoälyllä toimivan virtuaalisen Markotin, joka valloitti tuomariston sydämet.

Osallistuimme muutama viikonloppu sitten Kohdataan-hackiin, joka on osa Kehitysvammaliiton ja Suomen Mielenterveysseuran kolmevuotista “Somettamalla uutta kohtaamista” -hanketta. Hankkeen tavoitteena on kehittää uudenlainen, kaikkia käyttäjiä palveleva sosiaalisen median mobiilipalvelu.

Saavutettavuus on aiheena hyvin ajankohtainen tulevasta lakivelvoitteesta johtuen. Eficodessa olemme olleet mukana muun muassa kehittämässä Saavutettavuus huomioitu -leimaa, ja työskentelemme vuosittain useiden saavutettavuusprojektien parissa. Tästä syystä otimmekin hyvillä mielin saavutettavuusaiheisen haasteen vastaan - vaikkakin joukkueemme koostui pääsääntöisesti hackathon-noviiseista.

Kohdataan-hackatonissa syntyi Markotti

Tapahtuman teemoina olivat saavutettavuuden lisäksi yksilön turvallisuus ja yksinäisyys. Tavoitteena oli ennen kaikkea tuottaa innovatiivisia ideoita ja konsepteja, joilla myöhemmin vuorossa oleva tekninen kehitystyö saadaan liikkeelle. Viikonloppuna ei siis vielä ollut tarkoitus lähteä koodaamaan.

Koska tehtävänanto “etsiä tuoreita ideoita ja tapoja tutustua uusiin ihmisiin somessa“ oli hyvin laaja, keskustelua syntyi tiimissämme paljon ja useita variaatioita mahdollisista sosiaalisen median palveluista nousi heti esiin: aiheen, sijainnin ja iän perusteella syntyvä videoneukkari, kiusattujen tukiportaali tai orgaaninen keskustelufoorumi, jossa käyttäjät aktiivisuutensa perusteella pystyisivät määrittelemään keskustelukohtaisesti oman anonymiteettinsä.

Eficodessa kannustamme asiakkaitamme rohkeasti kokeilemaan uusia ideoita ja nopeiden kokeiluiden kautta validoimaan näiden mahdollisuuksia onnistua. Tällä kertaa pääsimme myös itse käytännössä huomaamaan, että ensimmäinen ideamme ei ollutkaan se paras ja keräsimme uskallusta sen hylkäämiseen.

Pääsimme jo määrittelyvaiheeseen, kunnes totesimme, ettei luomamme konsepti ole tarpeeksi mullistava. Aloitimmekin siis työn alusta, ja lopulta saimme idean sosiaalisesta tamagotchista. Useiden mutkien kautta tästä muodostui voittajaksi valittu Markotti-konsepti.

Lopputuloksen kannalta tärkeää oli, että lähdimme pilkkomaan annettua aihetta pienemmiksi kokonaisuuksiksi ja löytämään vastauksen kysymykseen, minkä ongelman haluamme ratkaista. Näin syntyi Markotti, joka on tekoälyllä toimiva virtuaalinen maskotti. Sen tavoitteena on olla kohtaamisessa jäänsärkijänä - aivan kuin lemmikkikoira reaalimaailmassa.

Markotti etsii ympäristöstään toisia Markotteja, ja kun Markotti löytää samanhenkisen Markotin, pystyvät omistajat halutessaan keskustelemaan myös keskenään. Myös Markotti itse on keskusteleva ja älykäs lemmikki. Markotti on saavutettava, koska kommunikointi sen kanssa ei ole sidottu pelkästään kirjoitettuun tekstiin.

Markotti sai nimensä puhtaasti kirjoitusvirheestä, mutta totesimme sen olevan hauska ja persoonallinen sekä onhan Marko myös yrityksemme “maskotti” – ja tekninen johtaja.

Eficode osallistui hackiin viiden hengen tiimillä, johon kuuluivat Jussi Kirkkopelto, Raino Vastamäki, Tanja Pelkonen, Toni Järvinen sekä allekirjoittanut.

Eficode osallistui hackiin viiden hengen tiimillä, johon kuuluivat Jussi Kirkkopelto, Raino Vastamäki, Tanja Pelkonen, Toni Järvinen sekä allekirjoittanut.

 

Better software development means better business. Devops binds together the software production chain from a customer need to a delivered product or service. Learn more and get started on the path of efficiency. Get free Devops Guide.

Julkaistu: 24. tammikuuta 2018

Päivitetty: 9. kesäkuuta 2021

Accessibility