Kaikkien huomisesta alkaen julkaistavien verkkopalveluiden on oltava saavutettavuusvaatimusten mukaisia 23.9.2019 mennessä.

Saavutettavuuskello tikittää kovaa vauhtia julkishallinnon uusien verkkopalveluiden osalta. Kaikkien huomisesta alkaen julkaistavien verkkopalveluiden on oltava saavutettavuusvaatimusten mukaisia 23.9.2019 mennessä.

Mikäli ehdit julkaista uuden verkkopalvelusi tänään tai aiemmin, sinulla on vuosi lisäaikaa. Vanhojen verkkopalveluiden täytyy olla saavutettavuusdirektiivin mukaisia 23.9.2020 alkaen.

Aikataulun ei kuitenkaan pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä, sillä EU:n saavutettavuusdirektiivi tuli voimaan jo joulukuussa 2016. Saavutettavuusvaatimuksia aletaan soveltaa digitaalisiin palveluihin vaiheittain syyskuusta 2019 alkaen. Oheinen kuva esittää, millaisella aikataululla uusien (23.9.2018 jälkeen julkaistavien) ja vanhojen (ennen 23.9.2018 julkaistujen) verkkopalveluiden tulee täyttää direktiivin vaatimukset.

saavutettavuusdirektiivi_aikajana

Suomen kansallinen lainsäädäntö, eli laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, vahvistetaan nyt kuluvan syksyn aikana. Kenties asian käsittely voi eduskunnassa lipsahtaa kevätkaudenkin puolelle, mutta edellä mainittua lain soveltamisen aikataulua käsittelyn mahdollinen siirtyminen ei muuta.

Yleisölle avoimet julkiset verkkopalvelut, mobiilisovellukset ja lähes kaikki näiden sisällöt tulee tehdä saavutettaviksi, ja pitää täyttää direktiivin mukaiset vähimmäisvaatimukset. Laissa määritellyt saavutettavuusvaatimukset velvoittavat siis kaikkia julkishallinnon organisaatioita, eli ne koskevat kaikkia julkishallinnon digitaalisia palveluita.

Lisäksi laki koskee myös merkittävää osaa yrityksistä joko suoraan tai välillisesti. Vaatimusten noudattamista tullaan myös valvomaan, ja valvontaviranomaisena toimii koko maassa Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Valvontaviranomainen voi asettaa uhkasakon saavutettavuusvaatimusten noudattamista koskevan määräyksen toteuttamisen tehosteeksi.

Lue lisää saavutettavuusvaatimuksista saavutettavuusoppaastamme ja tule mukaan saavutettavuusaamiaisellemme keskiviikkona 27.11. Varaa paikkasi pian, sillä lokakuun aamiaisemme tuli jo täyteen.