Sorry! Your browser is not supported on this site and it might be acting a bit wonky. Please use Firefox, Chrome or Edge instead

Paljon hyvinvointia, vähemmän hackia

Written by:
Eficode

Paljon hyvinvointia, vähemmän hackia

Hei, nimeni on Juuso Jalava ja olen vuoden Eficodella töissä ollut terveysteknologiasta kiinnostunut hyvinvointiteknologian insinööri. Perjantaina 21.10.2016 alkoi ensimmäinen noin 30 tuntia kestänyt Hyvinvointi-hackathon Tekniikan museon yhteydessä olevalla Airo Islandilla. Tietenkin myös eficodelaisia oli mukana osallistumassa. Tässä blogissa kerronkin, kuinka joukkueemme Team Careficode selviytyi hackathonista ja mistä tiimin nimi sai syntynsä.

Eräs päivä kollegani Joonas Jauhiainen ilmoitti, että ryhmä eficodelaisia on osallistumassa Hyvinvointi-hackathoniin, mutta tiimiin kaivattaisiin lisävoimaa. Itse satuin olemaan hyvinvointiteknologian insinöörinä yksi tiimin päätoiveista. Pohdin hetken mielessäni asiaa, jonka jälkeen innostuin osallistumisesta toden teolla. Tiimiin olivatkin jo aiemmin liittyneet Joonas Jauhiaisen lisäksi myös Joonas Vainio ja Sebastian Muroma.

Ennen hackathonia pyöritimme päissämme monenlaisia ideoita VR-pyöräilysovelluksesta villahousupeliin. Lopulta Joonas Jauhiainen ajoi valitsemamme keskustelusovellus-idean läpi. Itse hackathoniin valmistauduttiinkin lopulta lähinnä pakkaamalla yöpymistarpeet sekä läppärit matkaan sekä hakemalla polttoaineeksi energiajuomaa kyytiin ennen tapahtumaa.

Tapahtuma alkoi tiimin ilmoittautumisella sekä t-paitojen noudolla, josta pääsimme varaamaan joukkueellemme työskentelypisteen. Tämän jälkeen alkoikin parituntinen briiffaus, jossa muun muassa yhteistyökumppanit pääsivät esittäytymään ja esittämään lopulliset haasteideat. Briiffauksen jälkeen oli hetki aikaa valita, mihin haasteeseen haluaa paneutua. Samalla oli mahdollisuus liittyä joukkueeseen, jos ei sellaisessa vielä ollut. Meidän valintamme koostui yksinäisyys-haasteeseen. Haasteen kirjaintunnus oli C, joten tietenkin tiimimme nimeksi muodostui Careficode.

Tavoitteenamme oli saada hackathonin aikana jotain toimivaa aikaiseksi, joka edellyttäisi toimivaa backendia ja frontendia. Frontend-puolella suurin haaste oli toimivan kehitysympäristön pystyttäminen. Backend-puolella puolestaan DDOS-hyökkäys hankaloitti pilvipalveluiden hyödyntämistä.

Lopputuloksena saimme ikäihmisille kohdennetun text-to-speechia ja speech to textia hyödyntävän toimivan keskustelusovelluksen Androidille, jonka avulla voitaisiin yhdistää samalla alueella olevat henkilöt toisiinsa sekä lähistöllä oleviin kiinnostaviin tapahtumiin. Idean jalostuksen apuna toimivat tapahtuman lukuisat mentorit, jotka olivat välillä jopa liiankin innokkaita auttamaan.

Ahkera työskentelymme palkittiin, kun ratkaisumme valittiin kolmanneksi ja tapahtuman tuomaristo palkitsi meidät ruhtinaallisesti Fazerin tarjoamalla herkkukassilla sekä LähiVerkko-projektin tarjoamilla kosketusnäyttökäsineillä. Toiselle sijalle päässyt DigiKamu palkittiin powerbankeilla. Ensimmäisen sijan ja pääsyn Ultrahack-tapahtumaan itsellensä nappasi tiimi, jolla oli ratkaisuna älylattioiden kanssa kilpaileva kameraa hyödyntävä ratkaisu, joka laukaisee hälytyksen henkilön kaatuessa.

Hackathonista jäi positiiviset fiilikset. Ruokaa oli tarpeeksi, vaikkakin itse olisin kaivannut lämmintä ruokaa tarjolla olleiden kylmien salaattien ja piirakoiden sijaan. Jo ennakkoon varoitettiin, että tila on melko viileä ja huomasinkin lattialla nukkuessani, että makuualustani ja makuupussini eivät olleet tilanteeseen tarpeeksi lämpimiä. Toisaalta hackathoniksi tapahtuma oli hieman erikoinen, sillä yhdeksästä ryhmästä vain kaksi tuotti varsinaista koodia tapahtuman aikana.

Mielestäni hyvinvointi- ja terveysteknologiaan keskittyvät hackathonit ovat hyvin tärkeitä, sillä ikääntyvän väestön avuksi tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja. Hyvinvointi-hackathonilla syntyi jo tänä vuonna loistavia ideoita ja kenties jopa vanhoja ratkaisuja syrjäyttäviä tuotteita. Täten odottelemmekin jo innolla ensi vuoden saavutuksia ja sen tuotoksia.