Sorry! Your browser is not supported on this site and it might be acting a bit wonky. Please use Firefox, Chrome or Edge instead

Tekoäly mullistaa digitaalisen käyttökokemuksen

Heikki Hämäläinen

Written by:
Heikki Hämäläinen

Tekoäly mullistaa digitaalisen käyttökokemuksen

Yksi isoimmista yksittäisistä muutoksista digitaalisessa käyttäjäkokemuksessa, joka tulee tapahtumaan seuraavan parin vuoden aikana on ilmiö nimeltään "conversational computing" - hyvää suomenkielistä ilmausta sille ei vielä ole, mutta käytetään siitä tässä yhteydessä ilmaisua "keskustelualustat".

Ilmiönä tämä on äärimmäisen kiehtova niin yksittäisen sovelluksen käyttäjän kuin myös liiketoiminnan kannalta. Käytännössä tällä siis tarkoitetaan tapaa tuottaa tekoälyn avulla loppukäyttäjää helpottavia ja ilahduttavia toimintoja osana erilaisten keskusteluapplikaatioiden käyttäjäkokemusta.

Esimerkiksi Facebookin Messenger, Googlen erilaiset pikaviestisovellukset, Applen iMessage sekä Microsoftin Skype tulevat muuntumaan pikavauhtia tekoälyn ohjaamiksi virtuaalisiksi kauppapaikoiksi.

img_6138Kuva: Googlen 2016 IO-tapahtuma

Sijainti, sijainti, sijainti

Sinänsä tässä ilmiössä ei ole mitään uutta. Se jatkaa vuosituhansia vanhaa kaupankäynnin perinnettä markkinapaikkojen tuomisesta sinne missä ihmiset liikkuvat tai ovat. Samalla tavalla, kun entisaikojen ravintoloiden tai hotellien perustajat hokivat kolmena peruspilarinaan "sijainti, sijainti, sijainti" - nykyajan digijättiläiset jatkavat tämän saman kaavan noudattamista viedessään kaupankäynnin siihen digitaalisen sijaintiin, missä yhä suurempi osa luonnollisesta kanssakäymisestä tapahtuu - eli pikaviesti- ja keskusteluapplikaatioihin.

Tämä tulee hämärtämään tai jopa rikkomaan rajoja applikaatiotaloudessa. Yhä suuremman osan luontaisesta kanssakäymisestä voi jatkossa hoitaa suoraan keskustelun lomassa (kuten vaikka lentolippujen varaamisen tai oikean illallispöydän etsimisen) ilman applikaatioiden välillä tapahtuvaa pomppimista.

Tämä voi tarkoittaa myös applikaatioiden kehittäjien työn muuttumista osittain pois omien itsenäisten applikaatioiden kehittämisestä kohti pikaviestinsovellusten sisäistä sovelluskehitystä - tai pikemminkin erilaisten älykkäiden bottien kehittämistä. Lisämausteena tähän tulee tekoälyn yhä kasvavampi rooli saumattoman (tai voisi jopa sanoa "vähemmän ärsyttävänä”?) keskustelun luonnollisena osana.

Edelleen tämä tarkoittaa myös isoa haastetta käyttäjäprofiloinnin ja omien tietojen luovuttamisen suhteen. Keskustelualustat eivät edes maailman nerokkaimman tekoälyn turvin osaa ehdottaa järkeviä asioita, jos sillä ei ole pääsyä riittävään määrään dataa yksittäisestä käyttäjästä.

Lisätietoa BIG5 tämän alueen hankkeista löytyy alla olevista linkeistä:

Apple
Amazon
Facebook
Google
Microsoft

*BIG5 = Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft