Sorry! Your browser is not supported on this site and it might be acting a bit wonky. Please use Firefox, Chrome or Edge instead

Vihapuheentunnistimia ja triviabotteja - Ihan Hyvä Päivä päästi Eficoden omat MacGyverit jälleen vauhtiin

Written by:
Ossian Väisänen

Vihapuheentunnistimia ja triviabotteja - Ihan Hyvä Päivä päästi Eficoden omat MacGyverit jälleen vauhtiin

Eficodella järjestettiin 14-15.10. jälleen maineikas Ihan Hyvä Päivä, eli Eficoden oma versio tapahtumasta, joka tunnetaan myös nimillä FedEx Day tai ShipIt Day. Tapahtuma on tiukka 24 tunnin hackathon, jossa valitaan omaa hyvinvointia kohottava, työntekoa helpottava tai muuten vain kiinnostava aihe ja pyritään edistämään sitä läpi yön. Nimi FedEx Day juontuukin termistä "ship overnight", jolloin tarkoituksena on tuottaa seuraavaan päivään mennessä jotain demottavaa.

Ihan Hyvä Päivässä ei ole pidetty tiukasti kiinni arvokkaasta lopputuotteesta, vaan kaikkien osallistujien kesken äänestetyt voittajatuotokset ovatkin yleensä olleet joko viihdyttäviä tai vaikeita projekteja. Pääasiana on kuitenkin ollut tarjota tapahtuma, jossa sekalainen rykelmä erilaisia devaajia ja konsultteja voi keskittyä kollektiiviseen hackäilyyn ja hauskanpitoon.

Vuorokauden intensiivinäpyttelyn jälkeen jokainen tiimi tai henkilö esittelee lyhyesti oman projektinsa ja lopputuotteensa. Seuraavaksi vuorossa on äänestys. Aikaisemmin voittaja huomioitiin kaiverruksella IHP-plakaattiin, nykyään plakaatin on korvannut kiertopalkinto. Ihan Hyvä Päivä-tapahtuma onkin järjestetty jo muutamaan otteeseen, ja nykyisin tapahtumaa vietetään keskimäärin kahdesti vuodessa. Ideoiden kirjo on vaihdellut laidasta laitaan, aina Robot Framework-Pongista vaativiin elektroniikkaprojekteihin. Tapahtuman alkaessa voi usein miettiä, mitä mullistavaa Eficoden Vallilan MacGyverit saavatkaan vuorokaudessa aikaan. Tänä vuonna palkintopallin korkeimmalle korokkeelle sinkosi Sebastian Muroman, Elina Söderblomin ja Richard Weberin muodostama joukkue.

Millä voitto tällä kertaa sitten irtosi? Voittajatiimi pääsi kertomaan omat tunnelmansa kilpailun jälkeen:

"Teimme sisäisen viestinnän kanavaan Slackiin botin, joka mahdollistaa triviapeluun kavereiden ja kollegojen kanssa. Tapahtuma antoi mahdollisuuden keskittyä oppimaan ja käyttämään itselle vieraita järjestelmiä. Tapahtuma oli hauska ja antoi mahdollisuuden tavata kollegoja, joita ei näe usein. Pääsimme tekemään sitä mistä itse tykkäämme. Oli myös mukavaa nähdä, mitä muut osallistujat saivat aikaan samassa ajassa! Ensimmäinen, mutta ei todellakaan viimeinen hackathon, johon osallistumme. Tapahtuma itsessään oli viisi kautta viisi", voittajatiimin jäsenet Richard ja Sebastian kommentoivat.

20161015_132648 Kuva: Voittajien on helppo hymyillä!

Kilpailun jaetulle toiselle sijalle selvinneen Antti Relanderin vihapuheentunnistin herätti myös mielenkiintoa.

"Tavoitteeni IHP:ssä oli tutustua IBM Watsonin tarjoamiin palveluihin ja tehdä niiden päälle jokin yksinkertainen sovellus. Ensimmäinen sovelluskokeilu ei herättänyt toiveita menestyksestä. Päätin siirtyä seuraavaan ideaan, jossa toteutin vihapuheentunnistimen. Toteutin tämän Chrome-pluginina, joka lukee avatun tabin tekstin ja lähettää sen tekemälleni Flask-backendille, josta se lähetetään Tone Analyzer-palveluun. Palvelu analysoi tekstin tunnesävyt ja, jos sen mielestä teksti sisältää tarpeeksi paljon vihaisuutta, saa Chrome-plugin paluuviestinä tiedon että sivu sisältää vihaa. Lopulta IBM Watson-palikoiden käyttö oli kohtuullisen helppoa. Suurin ongelma oli keksiä mihin niitä voisi oikeasti käyttää, enkä ollut miettinyt ideaa sovellukselle etukäteen. Tämän takia toteutukset jäivät aika yksinkertaisiksi. Tapahtuma oli mielestäni kuitenkin hyvin järjestetty. Oli kivaa haastaa itseään rajoitetulla ajalla ja uusilla teknologioilla. Tekemisen meininki oli hyvä ja tarjoilut pelasivat!", tiivisti Antti oman kilpailusuorituksensa.

Tiukka kilpailu sai arvoisensa päätöksen, kun voittajien kädet pääsivät käsiksi himoittuun kiertopalkintoon. Ihan Hyvä Päivä haastoi, kehitti, nauratti ja viihdytti jälleen tututtuun tapaansa.

Ihan Hyvä Päivä-palkintopalli 15.10:

1. Sebastian Muroma, Elina Söderblom, Richard Weber: Triviabot
2. Antti Relander: Watson
2. Marko Klemetti: Saatiobot
2. Lauri Hartikka, Jere Nevalainen: Gitviz