Eficoden Saavutettavuustalkoot-kampanja haastaa yritykset kiinnittämään huomiota digitaalisten palveluiden saavutettavuuteen. Lue lisää ja tule rakentamaan kanssamme tasa-arvoisempaa digimaailmaa!

Eficoden Saavutettavuustalkoot-kampanja haastaa yritykset kiinnittämään huomiota digitaalisten palveluiden saavutettavuuteen. EU:n saavutettavuusdirektiivi edellyttää, että julkishallinnon tuottamat digitaaliset palvelut ovat saavutettavia, mutta Eficoden mukaan myös yritysten tulisi havahtua kehittämään palveluistaan saavutettavia ja helppokäyttöisiä. Saavutettavuustalkoilla Eficode ottaa samalla osaa Ylen lanseeraamaan Nettiä ikä kaikki -kampanjaan ja kiinnittää huomion digitaitojen kehittämisestä digipalveluiden kehittämiseen.

Nettiä ikä kaikki -kampanjan mukaan Suomessa on jopa miljoona ihmistä, joiden digitaidoissa on kehittämisen varaa. Taitojen kehittäminen ei kuitenkaan yksin riitä. “Saavutettavuustalkoilla haluamme herättää yritykset kehittämään saavutettavia verkkopalveluita,” Eficoden tutkimusjohtaja Raino Vastamäki toteaa. “Palveluiden käyttäjien kouluttaminen ja taitojen kehittäminen ei riitä, jos palvelu on alunperinkin vaikeakäyttöinen ja saavutettavuus on laiminlyöty.”

Vaikka nyt vanhenevat kansalaiset osaavat käyttää nettiä, edellytykset digipalveluiden käyttöön eivät silti ole yhtäläiset kaikilla. Ikäihmiset olisivat määrällisesti hyvin merkittävä digipalveluiden käyttäjäryhmä, mutta tällä hetkellä iso osa heistä ei käytä lainkaan niitä.

Uusi saavutettavuutta koskeva lainsäädäntö velvoittaa pääasiallisesti julkishallintoa. Myös yleinen saavutettavuuskeskustelu on keskittynyt julkishallinnon digitaalisiin palveluihin. Eficode kuitenkin painottaa, että myös yksityisten palveluiden olisi oltava saavutettavia kaikille iästä tai mahdollisista rajoitteista huolimatta.

“Saavutettavuustalkoiden tavoitteena on muistuttaa, että myös yksityisten palveluiden tulisi olla saavutettavia ja käytettäviä kaikille – myös ikäihmisille ja erilaisia rajoitteita omaaville käyttäjille. Parempi saavutettavuus tarkoittaa parempaa käyttökokemusta meille kaikille.” Tutkimusjohtaja Vastamäki huomauttaa.

Eficode toivoo, että yritykset osallistuvat Saavutettavuustalkoisiin ja haastavat myös toisia yrityksiä mukaan. Osana Saavutettavuustalkoita, Eficode lähettää alkusyksystä julkaistavan saavutettavuusoppaansa isolle joukolle suomalaisia yrityksiä sekä haastaa heidät mukaan saavutettavuustekoihin.

Lisätietoa:

Sofi Weckman, myynti- ja markkinointipäällikkö, sofi.weckman@eficode.com, 040 536 3335
Raino Vastamäki, UX-tutkimusjohtaja, raino.vastamaki@eficode.com, 050 309 6169

Lue lisää:

#saavutettavuustalkoot
2.10. saavutettavuusaamiainen
Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanja